Våra kungligheter

Alla skandinaviska länder har ett kungahus och i Sverige är det ätten Bernadotte som sitter på tronen. Sveriges kung Carl XII Gustav är landets statschef och hans uppgifter är reglerade i regeringsformen från år 1974. Kungahuset är en konstitutionell monarki vilket innebär att statschefen inte har någon egentlig makt. Motsvarande är absolut monarki där, vanligtvis, kungen är den som också styr landet. I alla de skandinaviska länderna har kungahuset en officiell roll och för oss i Sverige innebär det att kungen ska visa upp landet.

Vad som ingår i kungens officiella roll är alltså reglerade i stadgarna från år 1974. Även om kungen inte har någon bestämmande roll i politiken eller får uttala sig i sakfrågor, har han ändå en stor och viktig uppgift. Han och hans familj är reklampelare för Sverige när de träffar gäster både utomlands och här hemma. De är ständigt påpassade, inte bara vad de säger granskas utan också deras minspel och vilka kläder som de bär. Kronprinsessan bär exempelvis ofta kläder som skapats av svenska designers.

Kungens uppgifter

Kungen har ett gediget program med flera uppdrag både i landet och utomlands. Några av dessa uppgifter är årligt återkommande och de är dessa som står i stadgarna. I regeringsformen kapitel 1 står det att kungen ska vara en samlande symbol för nationen. Han leder också den konselj som träder samman efter regeringsbyte. Kungen ska också öppna regeringen varje år. Då brukar även resten av kungafamiljen medverka, det vill säga drottningen och de tre barnen med respektive. Slutligen ingår att vara ordförande när Utrikesnämnden sammanträder.

Utländska ambassadörer

Kungen tar emot utländska ambassadörer några gånger per år. Hans uppgift är att välkomna dem, hälsa på dem och ackreditera dem. Det senare innebär att godkänna dem som representanter för sitt land i Sverige. Det är inte samma sak att ålägga ett statsbesök men detta är något som kungen och drottningen gör i snitt ett par gånger om året. De tar också emot statschefer från andra länder omkring två gånger varje år. När andra statschefer besöker Sverige brukar vanligtvis även kronprinsessparet medverka.

Uppskattade jultal

I kungens roll som en samlande symbol ingår det för hans del att hålla ett jultal. Det brukar vara väldigt uppskattat av befolkningen och innehålla såväl allvar som glädje. Kungen höll sitt första radiosända tal år 1972 när han fortfarande var kronprins. Sedan dess har det varit en tradition att han håller ett tal till nationen varje juldagsmorgon. Talet brukar sedan analyseras av retorikexperter och till exempel morgonprogrammen i tv samtalar om vad han sa, hur han sa det och vad som var själva kärnan.

Ändrad successionsordning

I mitten av 1700-talet fick Sverige en så kallad agnatisk tronföljd. Det innebar att endast prinsar fick ärva tronen. Tack och lov ändrades denna mycket ojämlika regel till en kognatisk tronföljd år 1980. Från och med det året ärvs kronan till det äldsta barnen i familjen oavsett könstillhörighet. För Sveriges del innebär det att nuvarande kronprinsessan Victoria en dag kommer att ta över rollen som statschef och i samband med det blir hennes äldsta barn Estelle även kronprinsessa. I Sverige sitter en regent på tronen livet ut.

Kungens födelsedag

Sveriges konung fyller år den 30 April 1946 och då samlas väldigt mycket folk vid skeppsholmen för att fira. Dit kan man söka sig ifall man vill gratulera kungen i egen hög person. Det finns lite tid för det efter att man skjutit salut och musikkåren har spelat musik. Andra väljer såklart att fira på egna vis kanske på hemmaplan. Vill man fira på traditionsenligt sätt så går det att beställa tårta med ett trevligt kungamotiv från dintarta.se väldigt smidigt. Där beställer man en tårta och väljer motiv från massa olika, alternativt laddar upp en egen bild på kungen som kan få på tårtan om man önskar det. Det finns även mycket annat som cupcakes och muffins.